GAUSTA

Gausta – en av Norges bästa skidorter – med fallhöjder likt i Alperna, ska genom bland annat Gausta View utvecklas för att bli en av de främsta anläggningarna i sitt slag. Med svårslagen fallhöjd och branta lutningar för offpiståkning, är Gaustatoppen omtalad för sina möjligheter för vintersporter. Men Gausta erbjuder mycket mer.

Lift- och pistsystemet byggs ut, berget får ett nytt centrum och hela platsen förbereds för att växa. Lidén Group är en del av detta, genom sin investering i Gausta View.

Läs nedan hur Gausta View själva beskriver projektet – eller titta på filmen längst ned på sidan:

MITT PÅ BERGET BYGGS GAUSTA VIEW

Gausta View ligger i ett av Gaustatoppens bästa ski in-/ski out-lägen med direkt anslutning till både liftsystemet och längdåkningsspår. Du bor mitt i backen med flera nedfarter och en ny barnbacke precis utanför dörren. Bara några stavtag bort ligger även en av bergets 13 liftar.

Lika nära bor du restaurangbesöket, afterskin och skiduthyrningen eftersom Gausta View är en del av skidbergets nya centrum.

SKIDÅKNING UTÖVER DET VANLIGA

Gaustatoppens pister och spår erbjuder variation i både åkning och svårighetsgrad. Här kan du kasta dig ut i branten eller längdåkningsspåret oavsett om du är nybörjare eller erfaren åkare.

Söker du adrenalinpåslaget i tuffare skidåkning så har du verkligen hamnat rätt. Fallhöjden i branterna är upptill hela 1 650m och utanför pisten så finns lutningar upp mot hela 40 grader.

Åker du hellre på längden så finns flera spår att välja mellan där det längsta mäter 23 kilometer. Det kortaste är 3 kilometer och är upplyst om kvällarna.

SNABBFAKTA
 • Kilometer pist: 45
 • Nedfarter: 35
 • Längsta nedfarten: 3 800 meter
 • Pister med elljusbelysning: 4
 • Liftar: 13
 • Barnbackar: 3
 • Svarta pister: 5
 • Röda pister: 11
 • Blå pister: 2
 • Gröna pister: 16
 • Kvällsåkningspister: 3
 • Längdspår: 85 km

FLER UTMANINGAR I TELEMARKEN, RJUKAN OCH HARDANGERVIDDA

Dina upplevelser slutar inte med möjligheterna på berget. Tack vare Gaustatoppens läge mitt i naturviddernas Telemarken ligger Gausta View nära många fler utmaningar och utflyktsmål. På bara 20 minuters avstånd ligger byn Rjukan som är porten till Hardangervidda. Den omtalade högfjällsplatån är Europas största med 8,6 miljoner hektar, flera glaciärer och Hardangervidda nationalpark. Området lockar årligen många fjällvandrare, klättrare och mountainbikecyklister som lättast startar sitt äventyr via linbanan Krossobanen. Linbanan var den första av sitt slag i norra Europa och transporterar dig från Rjukan upp till knappt 900 meter över havet på fem minuter.

VÄRLDSARVSSKYDDAD INDUSTRI- OCH KRIGSHISTORIA

Rjukan är lika mycket ett turistmål på grund av sin industrialisering. Norsk Hydros patenterade tillverkning av konstgödsel i början på 1900-talet blev en exportframgång som lade grunden till Norges utveckling från fattigt land till välfärdsstat. Framgången var möjlig genom byggandet av dåtidens största vattenkraftverk i världen. Platsen är även känd för sin senare tillverkning av så kallat tungt vatten och norska motståndsrörelsens sabotage som stoppade tyskarnas planer på kärnvapentillverkning under andra världskriget. I dag är den tidigare kraftstationen ombyggd till ett industrimuseum och ingår i industricentrumet som ingår i UNESCOS skyddade världsarv.

Gaustatoppens skidområde ger skidåkning i världsklass både utför och på längden. Bergets 35 nedfarter och många mil längdåkningsspår står för variation både för nybörjare och erfarna entusiaster. De preparerade pisterna erbjuder flera svårighetsgrader och längdskidåkningen sker i vackra omgivningar tack vare bergsplatån som ligger på cirka 1 000 meter över havet. Se gausta.com för mer information.

GRANNE MED BACKAR, BARNOMRÅDEN OCH LÄNGD

Gausta View ligger i ett av Gaustatoppens bästa ski in-/ski out-lägen som gör att du får flera backar, och längdåkningsspår inpå knuten. Alldeles utanför dörren ligger dessutom en av områdets barnbackar och en av bergets 13 liftar som kan ta dig vidare ut i liftsystemet.

KONTAKTA OSS

Namn

E-post

Meddelande